Foto: Piazza dell'Unità d'Italia, Trieste (mei 2016). Foto mwfy beeld&taal. Bekijk foto >

Tentoonstelling nulnu 11/10 - 06/11 2015 Nieuw Dakota Amsterdam

Placeholder image

De tentoonstelling 'nulnu' werd zondag 11 oktober geopend door Margriet Schavemaker, Hoofd Collecties en Onderzoek Stedelijk Museum Amsterdam. In haar inleiding toonde ze zich erg enthousiast over de combinatie van werken van de Nul-kunstenaars Henk Peeters en herman de vries met die van de jonge kunstenaars Annesas Appel en Xinjian Lu. Ook zij herinterpreteren de werkelijkheid, maar nu met gebruikmaking van moderne (digitale) technieken.

De tentoonstelling ‘nulnu’, georganiseerd door de stichting ycca centre for contemporary art, presenteerde werk van twee jonge kunstenaars, de Nederlandse Annesas Appel en de Chinees Lu Xinjian, aangevuld met een aantal werken van de Nulkunstenaars Henk Peeters en herman de vries. De tentoonstelling vond plaats van zondag 11 oktober t/m zondag 8 november 2015, in Nieuw Dakota gelegen op de voormalige NDSM-werf aan het Y in Amsterdam-Noord.

Zowel expositie als catalogus werden financieel mogelijk gemaakt door een ruime ondersteuning van het juridisch en fiscaal advieskantoor Loyens & Loeff in Amsterdam en een subsidie van het Prins Bernard Cultuurfonds Noord-Holland.

Placeholder image

 

Reprints van tijdschrift nul=0

De stichting ycca (yssel centre for contemporary art) en de ZERO foundation in Düsseldorf verzorgen een heruitgave in facsimile van het tijdschrift nul=0 ‘tijdschrift voor de nieuwe konseptie in de beeldende kunst/revue pour la nouvelle conception artistique/zeitschrift für die neue künstlerische konzeption’ werd uitgegeven door Henk Peeters en herman de vries. Het eerste nummer (serie 1/no. 1) verscheen in november 1961 onder redactie van Henk Peeters, Armando en herman de vries. In april 1963 verscheen het tweede nummer (serie 1/no. 2), met Henk Peeters en herman de vries als redacteuren. In de tijdschriften staan bijdragen van de redacteuren en van onder meer Otto Piene, Günther Uecker, Heinz Mack, Art Ruitenbeek, Bernard Aubertin, Getulio Alviani, Jan Schoonhoven en Hans Sleutelaar. Een groot aantal illustraties in zwart/wit geeft een overzicht van werken van de internationale Nul/Zero-beweging. In 1963 en1964 verschenen de nummers 3 en 4 van revue nul = 0 onder redactie van herman de vries.

 

Placeholder image

Groepsfoto Nul-groep bij de tentoonstelling 'Avantgarde '61' in Trier. V.l.n.r.: Jan Henderikse, Jan Schoonhoven, Armando en Henk Peeters. Foto Hermann Bartels.

De belangstelling voor Nul/Zero als grootste en meest internationale kunstbeweging na de Tweede Wereldoorlog is de laatste jaren sterk toegenomen. Dit blijkt uit tentoonstellingen in het New Yorkse Guggenheim Museum (10 oktober 2014 tot 7 januari 2015), de Martin Gropius Bau in Berlijn (vanaf 21 maart tot 6 augustus 2015) en het Stedelijk Museum in Amsterdam (4 juni tot 1 november 2015). Ook de uitverkiezing van herman de vries om Nederland op de Biënnale van Venetië in 2015 te vertegenwoordigen en de in 2014 geopende tentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk Museum Schiedam zorgden voor brede aandacht voor ‘nul-kunst’, niet alleen als historisch fenomeen, maar juist als inspiratiebron voor nu.


Placeholder image

De eerste uitgave in deze reeks verscheen in september 2014 als 'yccahier1', een map (22,5 x 30,5 mm) bevattend:

  1. katern (30 pagina's) met essays van van de kunsthistorici/kunstpublicisten Petri Leijdekkers, Antoon Melissen en Johan Pas, met een inleiding van Tijs Visser, directeur van de ZERO foundation in Düsseldorf;

  2. katern (17 pagina's): de reprint van nul=0, serie 1, no. 1 (november 1961), cover en binnenwerk overeenkomstig de originele uitgave;

  3. katern (22 pagina's): de reprint van nul=0, serie 1, no. 2 (april 1963), cover en binnenwerk overeenkomstig de originele uitgave.

Voor de uitgave van deze reprints heeft herman de vries een uniek kunstwerk gemaakt in een beperkte oplage van 54 stuks. De bijzondere genummerde editie van yccahier1 bevat – naast de reprints en de essays – dit kunstwerk, alsmede een (ongesigneerd) werk van de nul-kunstenaar Henk Peeters (1925-2013).

Ontwerp en productie mwfy beeld&taal, druk Pantheon Drukkers Amstelveen.

Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Salone del Gusto

Advies en ontwerp achterwandbanners en posters voor de stand van Slow Food Nederland op de Salone del Gusto in Turijn, 2012 en 2014.

Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Symposium Hands-on-Hedges

De Stichting Heg & Landschap organiseerde op 11 t/m 13 september 2013 samen met Staatsbosbeheer een International field symposium on hedgerows, met als titel Hands-on-Hedges, Practice meets policy. Het symposium was mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en de Europese Unie (programma Leader). De zeventig deelnemers kwamen uit Nederland en vijf andere Europese landen. mwfy beeld&taal ontwierp en produceerde diverse posters, vlaggen, een symposiummap, een folder en andere items.

Placeholder image
Placeholder image
Symposia 'van Nul naar Nu' 2012 en 2013

Zondag 17 november 2013 organiseerde yssel centre for contemporary art het tweede ycca-symposium: ‘Van nul naar nu: de exploderende waarneming’. Over de filosofische betekenis van de NUL-beweging, haar vervaging van disciplines, en wat de werken die daaruit voortkwamen met onze waarneming hebben gedaan. mwfy beeld&taal was mede-organisator en verzorgde de publiciteit en ontwierp de flyers.


Placeholder image
Placeholder image

V.l.n.r. beeldend kunstenaar en kunsthistoricus Frank Gribling, Tijs Visser (Directeur ZERO Foundation Düsseldorf) en beeldend kunstenaar Maria Verstappen.


Op zondag 21 oktober 2012 organiseerde yssel centre for contemporary art een bijzondere ontvangst op een bijzondere plek: 'van nul naar nu'. mwfy beeld&taal was mede-organisator en verzorgde de publiciteit en ontwierp logo en kaarten. 45 gasten uit het hele land waren naar Deventer gekomen voor een inspirerende ontmoeting met Henk Peeters – beeldend kunstenaar en een van de oprichters van de Nul-groep – en een inleiding van Tijs Visser, directeur van de ZERO foundation in Düsseldorf. <Henk Peeters is op 13 april 2013 op 87-jarige leeftijd overleden>

Placeholder image
Placeholder image

Petri Leijdekkers van ycca (rechts achterin) in gespek met Henk Peeters.

Jaarcongres Trendbureau Overijssel 2010

Wij ondersteunden (als idBzsedM, met Otto Te Wierik) het Trendbureau Overijssel bij de organisatie van het eerste jaarcongres, dat op 21 januari 2010 plaatsvond. Keynote speaker was Pieter Winsemius. Het congres werd afgesloten door Geert Jansen, commissaris van de Koningin in Overijssel. Er waren ruim 300 deelnemers, lokale bestuurders, leden van gemeenteraden en provinciale staten en ondernemers. Het Trendbureau Overijssel is een onafhankelijk bureau dat toekomst-verkenningen maakt; een initiatief van de provincie Overijssel. Wij adviseerden samen met Els van Liebergen Interieurarchitectuur over het concept en de ruimtelijke vormgeving van het congres, dat plaatsvond in een bedrijfshal van de Koninklijke TenCate te Nijverdal. Ook organiseerden we de aankleding en inrichting van de congresruimte en verzorgde de vormgeving en productie van de aankondigingen en de presentaties van de resultaten.


Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image
Placeholder image

Trendbureau Overijssel - inrichting spinnerijmagazijn TenCate als congresruimte. Key note sprekers  Jaap van Duijn en Pieter Winsemius in actie. Installaties geluidskunst van Der Wexel.

Placeholder image